Blog

Nutcracker Sendromu

Nutcracker sendromu, oldukça nadir görülen, tanısı zor konan sebepsiz karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve genital bölgede varislere sebep olabilen bir sendromdur.
Nutcracker Sendromu.

Nutcracker Sendomu karında büyük atardamar olan aorttan çıkan sindirim sistemine giden atardamarın böbrek venini  (toplardamarını) sıkıştırması neticesinde olur. Burda akım tersine döner, böbrekten çıkan kan ana toplardamara(Vena Cava) ulaşamadığından bu toplardamara dökülen yumurtalık veya testis venine - toplardamarına yönlenir. Bu da  kadınlarda yumurtalıklar ve rahim, erkeklerde testisler etrafında varislerin oluşmasına sebep olur.

Erkelerde "Varikosel"  ile birlikte genital bölgede varislere sebep olurken, kadınlarda da genital bölgede varisler oluşturur.

Bu sendrom karnın alt tarafında varisler oluşturduğunda "Pelvik Konjesyon Sendromu" olarak da adlandırılır. yani aslında Pelvik konjesyon sendromu yapan sebeplerden birisidir.

Bu sebeple karnın altında sebebi bilinmeyen künt ağrılarda, cinsel ilişki sırasında ağrı çeken kadınlarda, adet dönemlerinde çok şiddetli ağrısı olanlarda, cinsel bölgede varisi olanlarda, kalça altında, bacak arkalarında, bacağın iç yüzünde atipik varisleri olan hastalarda bu sendrom mutlaka düşünülmelidir.

Mutlaka idrar tetkiki yapılmalı. İdrarda kanama sebeplerinden birisidir. Çok hafif miktarlardan ileri derecede kanamalara kadar semptom yaratabilir.

Tanı için konusunda uzman bir radyolog tarafından detaylı bir Doppler Ultrasonografi yapılmalı,  hem bacak venleri hem de karın içi damarları değerlendirilmeli, gereğinde vaginal Ultrasonografi muayeneye eklenmelidir. Çok ilerlemiş vakalarda Bilgisayarlı tomografi, MR veya angiografi ile damar görüntülenmesi gerekebilir.

Tanısı zor konan bu sendrom için damarların durumuna göre ve hastalığın ilerlemiş haline göre çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Köpük skleroterapiler, angio eşliğinde damarların kapatılması, stent uygulamaları ve cerrahi ameliyat teknikleri tedavi seçenekleri içindedir.