Derin Ven Trombozu

Derin Ven Trombozu'nda Kişiyi Bekleyen Tehlikeler Nelerdir?

Tek başına derin toplar damarlarda (venlerde) pıhtı oluşumu hayati tehdit edici bir şey değildir.

Ancak derin ven trombozunun birincisi kısa sürede (saatler ve günler içerisinde) ikincisi Uzun sürede (aylar ve yıllar sonorasında) olmak üzere iki  önemli  sonucu oluşabilir.

1) Erken Dönemde gelişebilecek ciddi sonuçlar. Pulmoner Emboli

Bacaktaki pıhtıdan bir parçanın kopup kalbe oradan da akciğer damarlarına gitmesi ve akciğer damarlarını pıhtı ile tıkaması son derece tehlikelidir. Bu tablo Akciğer Embolisi ( Pulmoner Emboli ) olarak adlandırılır. Şiddetli solunum sıkıntısı, kalp, akciğer yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilecek tabloya sebep olabilir.

Ani gelişen, sebebi bilinmeyen ölümlerin önemli bir kısmını oluşturur.

Pulmenor Emboli

2) Geç Dönemde Gelişebilecek Ciddi Sonuçlar: "Post-trombotik Sendrom" 

Derin ven trombozu aynı zamanda Kronik Venöz Yetmezliğine sebep olur. Bu tablonun adı "Post-trombotik Sendrom"  yani  "Pıhtı Sonrası Hastalık" tablosudur. Son derece önemli, hastanın hayat kalitesini çok etkileyen ciddi bir tablodur. Yıllar içinde daha kötü hale gelme eğilimindedir.

Damar içindeki pıhtı erirken damar içi yapısını bozar, bir takım yapışıklıklar, damar içi tıkanmalar ve kapak fonksiyonlarında bozulmalara sebep olur. Bu da

  • bacakta şişlik,
  • basınç artışı,
  • deride renk değişiklikleri ve
  • yapıda bozulmaya ardından
  • yara/ülser açılmasına kadar giden tablolara sebep olur.

Bu tablo başlangıçta çok ciddi gibi gözükmezken zamanla ilerler, uygun tedavi ve koruma önlemleri alınmazsa yaşam kalitesini çok bozabilir. Kişiyi günlük aktivitesini yapamayacak hale getirebilir.

Derin ven trombozu, mutlaka doktor kontrolü ve takibinde olmanız gereken bir durumdur.

Akciğer Embolisi