Skleroterapi

Skleroterapi (Örümcek Ağı Spider Veins)

Skleroterapi varislerin ve örümcek ağı şeklinde görülen ince damarlanmaların, yeşil genişlemiş yan dal varislerinin çok popüler bir tedavisidir. Yüzeysel varislerin gelişim olasılığını azaltır. Skleroterapinin çeşitli kullanımları vardır. İlacın hangi şekilde (sıvı ya da köpük), hangi dozda kullanılacağına hastanın ve damar yapısının durumuna göre doktor karar verir. Sıvı olarak verilirse Sıvı Skleroterapi olarak isimlendirilir. Köpük olarak verilirse köpük skleroterapi olarak tanımlanır.
Skleroterapi (Örümcek Ağı Spider Veins).

"Skleroterapi bilim olduğu kadar sanattır."

Skleroterapi Nedir?

Skleroterapi ile varis tedavisi, damar içine ilaç enjekte edilerek damarı kapatma yöntemidir. İlaç damar cidarına zarar verir. Ve orada bir iyileşme süreci başlatır. Bu süreçte damar üzerine kompresyon / baskı yapılarak (bandaj veya kompresyon çorabı) damarın iyileşirken kapanması sağlanır. Böylece kan akışı yeniden yönlendirilir ve kapanmış damarlar zaman içerisinde vücut tarafından doğal olarak yok edilir.

"Skleroterapi kolay bir teknikmiş gibi görünmesine karşın varis tedavisinin bence en sanatsal kısmıdır."

"Hastaya özel çok büyük bir özen, sabır ve tecrübe gerektirir."

Sıvı (Konvansiyonel) Skleroterapi:

Bu en temel Skleroterapi yöntemidir ve ilacın etkilenen damarlara doğrudan enjekte edilmesini içerir. Çok ince iğneler kullanılır. Genellikle ağrı hissedilmez. Gerekirse ciltte lokal anestetikler kullanılabilir.

telenjiektazi örümcek ağı damar

Köpük Skleroterapi:

Bu teknikde ilaç hava ile karıştırılarak  köpüksü, krema benzeri bir madde oluşturulur. Böylece az miktarda ilaçla, daha yoğun bir kıvam, daha fazla hacim elde edilerek damarın içi daha iyi doldurulur ve ilacın etkinliği arttırılır. Sıvı (Konvansiyonel) Skleroterapi’ye kıyasla daha küçük miktarlarda kullanılarak daha geniş alanları kaplayabilir. Köpük Skleroterapi genellikle daha geniş anormal damarları tedavi etmek için kullanılır. Yoğun kıvamı sayesinde ultrason eşliğinde daha iyi görüntülenebilir. Etkinliği artmış olduğu gibi yan etkileri de artacağından kullanımında daha dikklatli olmak gerekir. Mutlaka tecrübe gerektirir.

retikuler venler

Ultrason Eşliğinde Skleroterapi:

Görülmesi zor olan varislerde, yapısal, doğumsal olarak var olan damar yumaklarının (hemanjiom vb) tedavisinde ve geniş yüzeysel damarlarda besleyici damarı bulup kaynağına enjeksiyon yapabilmek için kullanılır. Ultrason eşliğinde damarların yeri daha kesin ve doğru olarak belirlenir. İlacın bir yandan daha doğru damara gitmesi sağlanırken, diğer yandan kapanmasını istemediğimiz damarlar da  ultrasonografi altında korunabilir.

Skleroterapide Önemli Noktalar:

  • Fizik muayenenin ardından;
  • Öncelikle doppler ultrasonografi yapılmalı, damar haritası çıkarılmalı. Ameliyat gerektirecek, ana damarlarla ilgili bir problem olmadığı belirlenip ondan sonra tedavi planlanmalıdır.
  • Öncelikle altta yatan sorunun giderilmesi, aşamalı varis tedavisi planlaması, skleroterapinin başarısını arttıracak ve tekrarlama riskini azaltacaktır.
  • Var olan damar ağının ciddiyetine ve yaygınlığına bağlı olarak tekrarlayan seanslar gerekebilir.
  • Başlangıçta kaç seans gerektiğini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Çünkü yaşa, cilt tipine, cilt rengine, cilt gerginliğine, kas tonusunun iyi olup olmamasına, tıbbi ve aile geçmişine bağlı olarak tedavi farklı hızda sonuçlar verebilir.
  • İşlemler 1 saatden az süre alır. Ve hiçbir istirahat gerektirmez.
  • İşlemden sonra günlük hayatla ilgili bir kısıtlama yoktur.
  • Özellikle yürüyüş önerilir.
  • Bir süre kompresyon çorabı giymek gerekebilir. Süresine yapılan tedavinin yaygınlığı ve damar çapına bağlı olarak doktorunuz karar verir.
  • Hamilelik süresince uygulanmaz.

Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mıdır?

  • Skleroterapi klinik olarak ispatlanmış güvenli ve etkili bir tedavidir.
  • Ancak skleroterapi sihir değildir.
  • Bir tedavi süresi gerektirir. Sonuçlar aşamalı olup damarlar vücutta birkaç hafta içinde yok olur.
  • Damarları kalıcı olarak yok etse de, varisler ve örümcek damarlar (örümcek ağı şeklinde görülen ince damarlanmalar), gelecekte yeniden başka bölgelerden oluşabilir
  • İlaç enjekte edilirken hafif düzeyde rahatsızlığa neden olur.
  • Köpük damarlara girdiğinde, ilaç damarın iç katmanına zarar verir ve damarların pıhtılaşmasına ve sonunda doğal olarak vücut tarafından yok edilmesine neden olur.
  • Bazen iğne giriş yerlerinde lokal cilt altı hafif kanama ve buna bağlı morarma görülebilir. Kısa sürede kendiliğinden geçer.
  • Özellikle geniş damar tedavilerinde; damar içinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaca bağlı olarak gelişen bir süreçtir. Vücut zamanla bunu eritecek ve damarı yok edecektir. Bu süreçte damar trasesi boyunca hafif bir renk değişikliği oluşabilir. Genellikle birkaç hafta içinde yok olur. Ancak çok nadiren birkaç aya uzayabilir.
  • Çok nadiren skleroterapinin kendisi yeni damar oluşumlarını tetikleyebilir. Bu istemediğimiz bir yan etkidir. Burada doktorun tecrübe ve bilgisi, hastanın cilt yapısı ve altta yatan tıbbi süreci çok önemlidir. Tekrarlayan durumlarda tedaviyi kesmek ve daha uygun bir tedavi planı yapmak gerekebilir.
  • Cildin derininde yer alan damarların yok edilmesi yüzeysel varis ve örümcek damarların gelişme olasılığını azaltır ve düzenli damar taramaları ile sorun zaman içinde takip edilebilir.

Bağdat Caddesi ve Nişantaşı'nda skleroterapi ile varis tedavisi olmak için: 0544 623 66 33