Blog

Gebelik ve Varis

Gebelikte varis çok önemli bir problemdir. Gebelik öncesi varis varlığında hastayı değerlendirmek, hamilelik boyunca takip etmek gerekir.
Gebelik ve Varis.

 

Gebelikte Varis Olur mu?

Gebelik varis gelişimi açısından son derece kötü bir dönemdir. Hem olan varisler daha kötü hale gelir. Hem de yeni varis oluşumlarına sebep olur.

Bir yandan annedeki hormonal değişiklikler, bir yandan annede dolaşan kan hacminin çok artması ve diğer yandan bebeğin büyümesi ile karın içi damarlara baskı yapması bacaklardaki damarların genişlemesine ve varisleşmesine neden olur.

 Daha önce varis var ise bunlar çok genişleyeceği için kanama ve pıhtı oluşumu bu dönemde daha fazla görülür.

Gebelik planlanıyorsa daha öncesinde mevcut varislerin tedavi edilmesi son derece önemlidir.

 

Gebelikte Varis Önlenebilir mi?

Gebelikte varis oluşumunu en aza indirmek, olan varislerin gelişimini de azaltmak için tabii ki bir takım önlemler mevcut:

  • Çok kilo almamak
  • Bol bol bacak kaslarını çalıştıracak (yürüme, yüzme gibi )egzersizler yapmak
  • Dinlenme zamanlarında ayakların biraz yukarı doğru uzatılması ve yükseltilmesi
  • Yatarken sol  tarafa yan yatarak ana toplardamara basıyı biraz olsun azaltabilmek
  • Varis çoraplarını giymek; gerçekten son derece önemli bir şeydir. Bu dönem için tasarlanmış karın kısmı çok yumuşak ancak bacak kısmı sıkı olan özel çoraplar vardır. Bu tip hamilelik çorapları ya da onlar giyilemiyorsa hiç olmazsa dize kadar olan çoraplar son derece faydalıdır.
  • Varis Çoraplarının giyilmesi yalnız varisi önlemekle kalmaz aynı zamanda hamilelikte meydana gelen bacaklarda şişlik ve yorgunluk şikâyetlerini çok çok azaltır.
  • Hangi çorabın size uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.

    Aslında varis varsa gebelik öncesi bunların tedavi edilmesi gebelik boyunca daha rahat etmek ve ilerlemelerini engellemek açısından son derece önemlidir.

     

    Gebelikte varis tedavisi yapılır mı?

    Gebelikte ilaç kullanımı bebek için önerilen bir şey değildir.

    Ameliyat ve skleroterapi gibi tedaviler de gebelik boyunca önerilmez.

    Ancak çok nadiren özellikle genital, vaginal bölgede büyük variköz damarlar var ise, kanama gibi problemler yaratıyorsa Kadın doğum doktoru ile birlkte Fayda / Risk hesabı yapılarak skleroterapi ya da flebektomi gibi o süreçte rahatlama yaratacak tedaviler önerilebilir. ancak burda doktorunuzun sizi çok iyi değerlendirmesi şarttır.

    En önemli tedavi ve koruma yöntemi varis çorabı giymektir.

                    Çok istisnai durumlarda, çok geniş varislerde, pıhtı oluştuysa yine pıhtı eritici ilaçlar dikkatli ve özenli değerlendirmenin ardından kullanılabilir. 

     

    Gebelikte varis olması doğum şeklini belirler mi?

    Daha önce varis var ise hamilelikle birlikte bu damarlar daha da genişler. Gebelik  ilerledikçe durum daha kötü hale gelebilir.

    Kimi zaman bu varisler vaginaya, genital bölgeye doğru uzanabilir. Eğer bu bölgedeki damarlar, varisler çok geniş ve yaygın olursa normal doğum sırasında fazla kanamaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle kalp damar cerrahı ve kadın doğum doktorunuz sizi birlikte değerlendirerek sezeryan veya normal doğum açısından hangisinin size uygun olduğuna karar vermelidir.

    Eğer böyle bir şey yaşadıysanız, gebelik sürecinde genital bölgede genişlemiş damarlarınız olduysa gebelik sonrasında sizi mutlaka bir kalp damar cerrahı görmeli. Detaylı bir doppler ultrasonografi değerlendirilmesinden geçmelisiniz.

     

    Gebelikten sonra ne zaman varis tedavisi yapılır?

    Gebelikten sonra varis tedavisine başlamak için en az 6 ay beklemek gerekir. Bu süre içinde oluşmuş olan varislerin bir kısmı gerileyecektir. Gereksiz tedavilere yol açmamak için   bu süreyi beklemek son derece önemlidir.

  • 6 ay sonra detaylı bir doppler ultrasonografi yapılır. Eğer ameliyat gerekiyorsa yapılabilir.
  • 6 ay sonunda hasta süt verme (emzirme) döneminde ise ameliyatlarda genel anestezinin kullanılmadığı yöntemler tercih edilir. (LASER; RADYOFREKANS; GLUE-YAPIŞTIRICI gibi)
  • Mutlaka cerrrahi açık ameliyatla bir operasyon planlanıyorsa ve çok gerekiyorsa bir süre bebeğe süt verilmesi ertelenebilir.
  • Skleroterapi ve diğer cilt tedavileri için de yine 6 ay beklemek doğrudur. İnce kılcal damarlarda da bu süre içinde gerileme olacaktır. Vücudun kendi kendini tedavi etme süresini beklemek her zaman gereksiz tedavilerden kaçınma açısından önemlidir.
  • Süt verme döneminde skleroterapi yapılabilir.