Blog

Varis Yarası (Venöz Ülser) ve Tedavisi

Venöz sisteme bağlı ülserler yani “Varis Ülserleri” tedavisi özel ve hedefe yönelik planlama gerektiren ülserlerdir. Venöz ülserler en sık bileğin iç yanında yer alırlar. Daha nadir olarak da diş yanda ve arkaya doğru ilerleyebilirler.
Varis Yarası (Venöz Ülser) ve Tedavisi.

Venöz yetmezliğe, varise bağlı doku değişimlerinin en kötüsü yara açılmasıdır. Varis yaraları görmek, kişileri mutsuz etmektedir.

  • Başlangıçta hafif ödem, hafif renk değişikliği gibi başlalarken, ilerledikçe kırmızı, mor hatta siyaha dönen renk değişikliği olur.
  • Başlangıçta doku yumuşak iken, gittikçe sertleşir, cilt altı dokusu incelir ve sertleşir.
  • Egzema tarzı döküntüler ve kızarıklıklar olabilir. Hassasiyet, acı, ağrı ve şiddetli kaşıntılı olabilir. Bir takım deri hastalıkları ile karışabilir.
  • Sonuçta etrafı daha açık renkli olsa da, sert, gergin ve koyu renkli bir doku haline dönüşür.
  • Beraberinde damar oluşumları görülebilir ya da görülmeyebilir.
  • Doku travmaya yani çarpma, vurma gibi darbelere karşı çok hassastır, çok kolay açılabilir, cilt bütünlüğü bozulabilir.

Varis Yarası Tedavisi

Varis ülserleri çok iyi bir tanı ve detaylı bir tedavi planlaması gerektirir. Yıllarca kapanamayan ülserler vardır ve bunların hepsinde ciddi klinik değerlendirme gerekir.

Yapılacak Doppler Ultrasonografi ile karın içi değerlendirme ile birlikte her iki bacak detaylı DAMAR HARİTASI çıkartılması tedavideki en önemli adımdır.

Varis Yaraları Nasıl Geçer?

                Öncelikle sorunun derin venöz sistem (Kaslar arasından giden derin toplardamarlar) ile mi, Yüzeyel Venöz sistem (Cilt altından giden yüzeyel toplardamarlar) ile ilgili mi olduğu ortaya konur. Ayrıca yüzeyel ve derin sistem ile ara bağlantı oluşturan damarlar (Perforan / Delici toplardamarlar) ile ilgili sorunlar olabilir ki özellikle yara çevresi değerlendirilmeleri çok çok önemlidir.  "Varis Yarası Nasıl Geçer" sorusunun cevabını bu önemli değerlendirme sonrası verilmesi gerekir.

Yüzeyel  venöz sistem ile ilgili ise varis ameliyatları gerekecektir ve bu yara iyileşmesi için bir şanstır. Hasta kendisine uygun “Varis Ameliyatlarından” birisini olur ve yara çok büyük bir hızla iyileşir.

Ancak derin sistem ile ilgili yaralarda altta yatan daha önce geçirilmiş pıhtı ve buna bağlı tıkanıklıklar, damar yapısı bozuklukları, doğumsal damar anormallikleri vardır ki tedavisi daha zordur. Ancak hiçbir zaman imkânsız değildir.

1. Medikal tedavi:

Dokunun iyileşmesine yönelik, kılcal seviyede doku dolaşımına etki eden ilaçlar kullanılır.

Enfeksiyon varsa kültür sonuçlarına göre antibiyotik kullanımı şarttır.

2. Cilt ve yara bakımı: ( Varis Yarası İyileşmesi )

Son derece önemlidir. Cildin nemlendirilmesi, egzema tarzı döküntülerin ortadan kaldırılması, yaradaki enfeksiyon varsa, ayakta mantar varsa bunun çok iyi tedavisi ve çatlakların giderilmesi başlangıçta yapılması gereken ilk adımlardır. Ardından açık yarada ölü dokuların uzaklaştırılması, akıntının azaltılması, akıntının sürekli tekrarlayan pansumanlar ya da yara pedleri kullanılarak ortamdan uzaklaştırılması şarttır. Daha sonra da yaranın kapanmasına yardımcı olabilecek solüsyon ve yara pedleri kullanılır.

3. Kompresyon:

Venöz ülser yani varis ülseri kompresyon olmadan iyileşmez !!!!

Bu son derece nettir. Mutlaka kompresyon gerekir. Bunun nasıl yapılacağına doktorunuz sizin klinik durumunuza göre karar verir.

  • “Çoklu bandaj sistemi”
  • Özel iki katlı “Ülser çorapları”
  • Kompresyon cihazları
  • Bandajlar
  • Varis çorapları

Aynı hastada duruma göre hepsi zaman zaman kullanılabilir. Hangisinin nasıl, ne kadar, hangi sırayla kullanılacağına klinik durumunuza göre doktorunuz karar verir.

4. Ameliyatlar:

Hastanın kliniğine uygun olarak ameliyatlar planlanır.

  • Yüzeyel sistem ile ilgili “Varis Ameliyatları”
  • Perforan venler (Yara çevresi delici damarlar) ile ilgili ameliyatlar.
  • Derin ven ile ilgili olan daha önceden pıhtı geçirilmiş damarın içini temizlemeye yönelik ameliyatlar. ( Endovenektomi ameliyatları )
  • Derin ven sistemindeki kapak yetmezliklerini gidermeye yönelik “Derin venöz sistem tamir ameliyatları”

5. Venöz Stentleme:

Özellikle daha önce Derin Ven Trombozu yani derin damarlarda pıhtı geçirmiş hastaların tıkalı olan damarlarını açmaya yönelik stent işlemleridir. Daha çok karın içi ve üst bacağın ana damarlarına uygulanabilir.

Stent için uygun olup olmadığının değerlendirilmesi çok önemlidir. Detaylı Doppler Ultrasonografi ve angio işlemleri ardından karar verilir.

Varis ameliyatları ile birleştirilmesi gerekebilir.

Konuda uzman bir hekim ve tecrübe son derecede önemlidir. 

Varis Yarası Nasıl İyileşir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız, sizin yaralarınızın hangi tedaviye ihtiyacı var öğrenmek için muayene olabilirsiniz. 0544 623 66 33, info@aybanugokcen.com